Poslední dobou se snažím Bohu přiblížit rozhovorem s Ním - modlitbou. Vím, že každý vztah se musí nějakým způsobem budovat. A jelikož Boha (ve všech 3 osobách) beru za svého přítele, vůdce, Otce i světlo do mého života, snažím se s rozmlouvat s ním o všech svých radostech, starostech, bolestech a touhách. Snažím se také poslouchat Jeho hlas, co mi chce říkat.

První modlitba, o kterou jsem se rozhodla s vámi podělit je použita v knize: ...aby mohlo vyrůst něco krásnějšího od brněnského biskupa Vojtěcha Cirkle. Tato modlitba je vyryta v soše Pána Ježíše na Rio de Janeirem a může být povzbuzením pro každého. Zaujala mě hloubka jejích slov:

Když na rozcestí stojíš a nevíš, kam se dát, když neznáma se bojíš a vůdce bys měl rád, tu v Ježíšovu mocnou, svou slabou polož dlaň - a věřit nepřestaň!

On cestou, jež Tě čeká, již dávno kráčel sám, ví dobře, čeho leká se tvoje duše tam. On s Tebou půjde jistě, jen spolehni se naň - a věřit nepřestaň!

A večerní když stíny se plouží po horách a dávné tvoje viny tvůj probouzejí strach, nic neboj se. On za ně v své krvi platil daň. Jen věřit nepřestaň!

Když vytčeného cíle, po kterém jsi tak prah, ni v utišení chvíle jsi v světě nedosáh, nermuť se! Na srdce Jeho slož horkou svoji skráň - a věřit nepřestaň!

Až k sklonku den se schýlí přes vlny, jež se dmou, On k slavnějšímu cíli tě dovede i tmou. A veleb jméno Ježíš a koř se mu i klaň - jen věřit nepřestaň!

Druhá modlitba je velmi silná prosba o dokonalé ctnosti. Modlil se ji rád můj zemřelý bratránek. A chci se s Vámi také o ni podělit:

Modlitba o dokonalost sv. Maria Klementa Hofbauera

Ježíši, tvé nejlaskavější Srdce neodmítá ani největšího hříšníka, když se obrátí. Proto tě prosím, dej mi a všem kajícím hříšníkům srdce podobné tvému, totiž srdce tiché, které miluje život skrytý a nehledá oblibu u lidí, nechce se mstít, srdce trpělivé, které umí snášet i největší životní těžkosti, srdce pokojné, které s bližním i se sebou samým žije v míru, srdce nezištné, spokojené s tím, co má. Dej mi srdce, které miluje modlitbu, srdce, které touží jen po tom, aby Bůh byl ode všech tvorů poznáván a milován, srdce, které se rmoutí jen nad hříchem a nemá jiného přání, než aby podporovalo čest Boží a spásu bližního. Dej mi srdce čisté, které ve všem hledá Boha a jen jemu se chce líbit, srdce vděčné, které se ničeho neleká, nýbrž všechna protivenství snáší z lásky k Bohu, srdce štědré k chudým a soucitné k duším v očistci. Dej mi srdce vyrovnané, jehož radost i smutek, náklonnosti i obtíže s bližními, a vůbec všechna hnutí se řídí vůlí Boží. Amen.

Doufám, že Vás tato slova podnítí k přemýšlení o lásce a vděčnosti k Pánu a k touze čím dál víc se mu podobat.